5/09/2011

El nostre inici...

La  nostra escola està en un entorn industrial. Al municipi hi ha uns quants horts a les voreres dels rius . Per tal que els alumnes coneguin i valorin aquests espais ens vam proposar poder posar en funcionament el nostre propi HORT ESCOLAR.
Creiem que l’experiència de l’hort és un bon model educatiu que afavoreix en l’alumnat , l’observació, la reflexió, la manipulació,... del cultiu de les plantes.
L’hort és un espai i recurs que esdevé lloc d’aprenentatge.

LES NOSTRES RAONS:

    1.-És una eina per transformar i millorar l'escola.
2.-És una oportunitat per observar, explorar i plantejar-se preguntes.
3.-Permet  treballar l'experimentació i la recerca i poder-ho enllaçar amb el projecte de ciències.
4.-Conèixer el ritme de la natura, comprovar els cicles dels sistemes naturals i aprendre a tenir paciència.
5.-Contactar  amb la natura, conèixer diferents plantes i animals que hi conviuen.
6.-Estudiar processos. D'una llavor germinada pot néixer un rave d'un tubercle pot néixer una patatera,...
7.-Enriquir la cultura de la sostenibilitat.Podem menjar les nostres pròpies hortalisses i sabem d'on provenen.
8.-Veure les relacions dels ecosistemes. Veure com influeix la presència d'espècies aromàtiques a l'hort en el control de plagues.
9.-Compartir experiències amb famílies i amb altres escoles.
10.-Oportunitat per participar tots:  pensar, dissenyar, plantar, collir, fotografiar, consultar, escriure, regar, netejar, estudiar, explicar,...

Procés:

      1- Varem voler transformar un espai de natura, dissenyat per fer jardí , en hort.
2- En un inici es va voler engegar com activitat extra escolar. Posteriorment es va fer el plantejament amb caire escolar, les mestres de P5 i 1r van fer un projecte i es va iniciar L’Hort.
 3- Seguidament tota l’escola va voler gaudir de l’experiència que aporta l’hort escolar i es va fer extensible a tots els cursos. Es va repartir l’espai pels diferents cicles i els alumnes de sisè van pintar les lletres ( HORT ESCOLAR) per determinar el lloc de l’hort.

Cal dir que comptem amb les famílies per preparar i abonar la terra i amb la col·laboració d’un avi ( el Sr. Manuel) que durant tot l’any realitza tasques de manteniment, assessorament,etc ,ho valorem molt positivament. Observem que els  resultats són molt satisfactoris.